thanks for everything...

Monday, June 13, 2016

Protein membantu tambah tenaga untuk ibu hamil dan menyusu.

camne pose korang semua? terutama yg tengah preggy mcm sy..
harap2 semua ok..
alhamdulillah sy ok je..kemaren hampir seharian duk kat luar,buat delivery suplemen..sampai ke luar daerah sy pergi.
bulan puasa ni untuk kurang kan rasa lapar..sy sgt cadangkan ambil la air yg di campurkan dengan serbuk protein..
kenapa protein? sbb protein membantu memberi tenaga untuk kita sepanjang hari...protein yg cukp membantu mengurangkan rasa lapar.
serbuk portein ni senang di ambil bersama dengan minuman kegemaran..walaupun air sejuk!..senang larut.
jom sapa nak cuba..sy nak bg free gift shaker tupperware original ni sapa beli serbuk protein pd bulan puasa ni.
whatsApp "PROTEIN" KE 012-937 8235

Thursday, June 9, 2016

set lengkap bersalin

Sekarang ramai wanita ambil mudah hal ketika berpantang,kata orang pantang moden! Betul tak?
Orang dulu dulu berpantang memang ketat,sebab tu badan diorang kemas.
Teringin tu memang teringin nak berpantang secara betul,contohnya berbengkung,bertungku,bertangas dan sebagainya,tp kekadang sampai masa lupa plak
"Aku ni dah hari ke 2..boleh tak bertungku?"
"Eh hari ke 5 dah boleh bertangas ke"
Mesti biasa dengan situasi camni kan?
Sekarang dah ada set bersalin yang lengkap dengan arahan penggunaan,dari hari pertama lagi. Memang mudah,jadi kita boleh la berpantang dengan profesional.
Set lengkap ni mengandungi 10 item
1- Herba Tea
2- After Birth 1
3- After Birth 2
4- Herba pembersih wanita
5- Herba Mandian
6- Minyak Urut Herba
7- Minyak Bayi
8- Campuran Peramping Perut
9- Campuran Penghangat Badan
10- Campuran Penenang
COMPLETE kan? Siap dengan arahan penggunaan. Seolah olah anda pengurus peribadi sewaktu berpantang. Seronok kan?
Tapi ada satu lagi..Bengkung yang di buat dari kain yang sangat selesa di pakai.. Dan ianya di berikan secara PERCUMA,di dalam kotak berasingan.

Meh whatsApp kami segera di 012-937 8235.

Check kadar gula darah darah

Menda ni mmg biasa la tgk..nak nak time check hb or check kadar gula dalam darah kan?
Dah masuk 30 series ni mmg makan n minum pun berhati hati,takut tetamu x di undang hinggap kat tubuh kita..cik diabetes ler...hehe.
Jd menda ni dah ada kat rumah ni,,2 minggu skali boleh la check sendiri...Kalo naik bacaan 1 atau dua,,,boleh post mo term balik makanan apa yg kita makan dlm 2 minggu tu..mmg berbaloi beli. Jd kita x de la nak ada dalam comfort zone sentiasa dlm bab makan n minum kan?
Jd nak open order sapa berminat nak spare menda alah ni kat rumah dia..berbaloi sgt...mak ayah dtg rumah boleh tlg check.

Yg utk tekanan darah pun ade..mana tahu dgn ada menda ni mak ayah kerap dtg umah kita...hehe..

Sedikit info tentang alat ni
• Membantu memantau paras glukosa darah
• Hanya sampel darah bersaiz 0.5ul diperlukan
• Hasil ujian dipaparkan dalam masa 5 saat
• Mesra pengguna
• Didatangkan dengan 1 meter, 1 alat lanset, 10 keping lanset dan 10 keping jalut ujian
Whatsapp "blood test " ke 012-937 8235

Apa itu Menopause?


Apa Itu Menopause?Menopause adalah daripada perkataan bahasa Greek yang bermaksud ‘pemberhentian haid’.
Ia juga merupakan proses perubahan semulajadi dan disebabkan oleh perubahan dalam keseimbangan hormon seks badan.Apabila mencapai menopause, tahap estrogen berkurangan, yang menyebabkan ovari berhenti menghasilkan telur setiap bulan.Oestrogen ialah hormon seks wanita yang mengawal haid wanita. Kebanyakan wanita mengalami menopaus sekitar 45-55 tahun. Purata umur menopause berlaku adalah 52.
Menurut Presiden Menopause Malaysia (MMS), Dr Liew Fah Onn berkata, seramai 60% wanita Malaysia mungkin mengalami ‘derita dalam senyap’ sedangkan kualiti kehidupan mereka boleh dipertingkatkan menerusi bantuan sewajarnya daripada pihak professional.
Tinjauan menunjukkan bahawa lebih separuh dari wanita tidak mengetahui bahawa menopause berkait rapat dengan risiko sakit jantung, sedangkan penyakit kardiovaskular terutama sakit jantung dan strok merupakan penyebab utama kematian di Malaysia, kata beliau. (petikan dari utusan)
Tahukah kamu bagaimana proses menopause semulajadi berlaku:
Menopause semulajadi adalah putusnya haid tanpa melakukan sebarang rawatan perubatan atau pembedahan. Bagi wanita yang menjalani menopause semulajadi, proses ini beransur-ansur dalam tiga peringkat.
1. Perimenopause (Proses Permulaan)
Biasanya bermula beberapa tahun sebelum putus haid / menopause, apabila ovari secara beransur-ansur menghasilkan estrogen yang sedikit. Proses ini akan membuatkan wanita mengalami perubahan tubuh, perasaan dan hormon.
2. Menopaus (Proses pertengahan)
Adalah masa selepas setahun atau beberapa tahun menamatkan haid, pada peringkat ini juga ovari telah berhenti menghasilkan telur dan juga estrogen.
3. Postmenopause (Proses selepas menopause)
Ini berlaku selepas tempoh menopaus dan pada peringkat ini, wanita akan mengalami simptom seperti ‘hot flashes’. Walau bagaimanapun, wanita akan mengalami kehilangan estrogen yang banyak dan boleh menyebabkan osteoporosis.
Tahukah anda, terdapat 2 jenis tanda-tanda yang akan dialami oleh wanita yang mengalami menopause, tanda-tanda jangka pendek dan juga tanda-tanda jangka panjang;
1. Tanda-tanda jangka pendek
a. Sistem Saraf
* Badan terasa panas ianya berlaku kepada 50-70% wanita
* Berpeluh pada siang hari atau malam disebabkan oleh kekurangan estrogen, berlaku gangguan kepada daya kawalan terhadap suhu badan
* Boleh menghalang tidur anda dan menganggu kerja seharian.
b. Psikologi
*Keletihan
*Mudah lupa
*Kurang daya penumpuan
*Susah hendak tidur
*Kemurungan
*Perubahan emosi
*Fahamilah situasi wanita seperti ini kerana mereka mengalami menopause, tanda-tanda sebegini membuatkan mereka mudah melenting atau perubahan mood. Bantulah mereka mengatasi proses ini.
c. Sistem Faraj
* Kulit faraj menjadi nipis dan kering
* Sakit dibahagian faraj
* Merasa sakit di bahagian faraj sesudah melakukan hubungan kelamin
* Masalah fungsi pundi kencing, mengalami penitisan air kecil semasa batuk atau selsema
* Jangkitan bakteria ‘escherichia coli’ di saluran kencing
d. Kulit
* Menjadikan kulit nipis dan kering
* Perubahan saiz terhadap payudara
2. Tanda-tanda jangka panjang ialah;
*Osteoporosis (kekurangan tisu tulang yang serius)
*Serangan penyakit jantung
*Serangan angin ahmar (strok)
* Penyakit elzheimer (mudah lupa)
Oleh itu, sebagai seorang wanita yang lebih banyak memainkan peranan di dalam keluarga anda perlulah mengamalkan permakanan yang sihat, diet yang seimbang dan juga pengambilan suplimen buat tubuh badan anda. Ini kerana ia akan menjaga tulang anda supaya kekal sihat.
Untuk merasa tenang dan hadapi saat saat seperti ini,anda boleh cuba Tablet Black Cohosh and Soy yang dirumus khusus untuk membantu wanita menopaus berasa paling selesa. Setiap sajian setiap hari memberi anda adunan eksklusif black cohosh, protein soya, soya isoflavon dan pekatan ceri aserola – nutrien yang perlu untuk memberi khasiat kepada tubuh anda dan membantu anda menangani fasa yang mencabar ini.
Sebotol mengandungi 90 tablet.
RM172 sahaja.
WhatsApp "Black Cohosh" KE 012-937 8235
Nota : Minta SHARE artikel ini ya. Semoga kawan-kawan anda juga mendapat manfaat setelah membacanya.

Sunday, January 3, 2016

Sukar mengandung kerana period tidak teratur?

Tahukah anda kepentingan kitaran haid bagi seorang wanita?
Kitaran haid yang teratur & lancar adalah penanda kepada tahap kesuburan yg baik bagi seorang wanita. Bagi seorang wanita yg telah berkahwin, kitaran haid yg teratur menjadi petunjuk utama untuk merancang untuk hamil mahupun menentukan sama ada kehamilan telah terjadi ataupun belum. Ia diukur melalui kedatangan haid yg lewat pada bulan-bulan di mana mereka merancang untuk mendapatkan zuriat.
Walau bagaimanapun, tidak semua wanita bernasib baik mempunyai kitaran haid yg teratur. Sesetengah wanita mungkin tidak datang haid setiap bulan, ataupun didatangi haid yg terlalu panjang pada sesetengah bulan. Ini tentunya menimbulkan kerisauan khususnya mereka yg sedang merancang untuk hamil mahupun yg ingin mendirikan rumah tangga.
Secara teorinya, proses untuk mendapatkan zuriat ataupun merancang kehamilan amat berkait rapat dengan kitaran haid seseorang. Ia boleh dikatakan 'berkadar langsung' pada kebiasaanya di mana; wanita yg didatangi haid setiap bulan adalah wanita yg subur; di mana ovum-ovum matang yg berpotensi untuk disenyawakan 'dilepaskan' setiap bulan oleh ovari pada hari-hari tertentu (yg dipanggil sebagai 'hari subur').
Kebarangkalian untuk hamil adalah sehingga 90% sekiranya pasangan tersebut melakukan hubungan seks/intim pada 'hari-hari subur' seorang wanita. Justeru, mana-mana wanita yg mempunyai kitaran haid tidak teratur, seperti kitaran bilangan hari yg tidak tetap (bukan antara 28-35 hari) ataupun mempunyai kedatangan haid yg panjang (bukan antara 4-8 hari), peluang untuk menentukan 'hari subur' menjadi lebih sukar. Secara tidak langsung, kebarangkalian untuk hamil juga adalah rendah.
Bagi wanita yang mengalami masalah period tidak teratur,jangan bimbang,anda boleh mencuba kapsul lembut yang berasaskan Evening Primrose, Borage dan Chasteberry.

EPO PLUS memberi sokongan pemakanan untuk kesejahteraan wanita semasa pusingan haid mereka.
Satu gel lembut memberi 125mg Minyak Evening Primrose, 125mg Minyak Borage Oil, 50mg ekstrak Halia, 25mg ekstrak Chasteberry, 20mg ekstrak Dong Quai, serta Bioflavonoid Sitrus.
Mengandungi campuran unik GLA (asid gamma-linolenik) daripada minyak Evening Primrose dan Borage untuk membantu mengurangkan simptom-simptom yang dikaitkan dengan PMS (Sindrom Sebelum Haid).
Evening Primrose, Borage dan Chasteberry telah diguna sejak dulu untuk membantu mengawal tahap hormon, oleh itu mengurangkan simptom-simptom PMS.
Dong Quai, satu herba traditional Cina (atau dikenali sebagai ""ginseng wanita"") telah diguna untuk kesan penyeimbangan terhadap sistem hormon wanita dan melegakan ketidakselesaan dalam jangka masa pendek.
Halia mempunyai kesan menenang terhadap sistem gastrousus yang membantu melegakan rasa loya dan simptom-simptom biasa PMS.
Bioflavonoid Sitrus ditambah untuk memberi perlindungan antioksidan terhadap radikal bebas.
Ekstrak distandardkan untuk memberi kekonsistenan dan kualiti sebatian yang aktif.
WhatsApp "EPO" ke 012-937 8235 untuk pertanyaan secara details.

Jom Bina Badan


Jika anda sedang berusaha untuk membina otot, sebenarnya ia adalah lebih daripada sekadar memulakan rutin latihan mengangkat berat. Anda perlu menukar diet pemakanan anda juga. Memilih makanan bina badan yang betul secara berkesan akan meningkatkan pembesaran otot anda dan juga mengisi zat badan anda selepas senaman.
Berikut adalah tips memilih makanan untuk bina badan ;-
💪 Tingkatkan bahagian hidangan & kadar pengambilan makanan anda. 
Jika anda mengangkat berat, maka anda perlu makan lebih kerap. Orang yang aktif memerlukan lebih banyak kalori daripada orang yang tidak aktif bersukan.
💪 Atur jadual & waktu makan anda.
Anda perlu makan sekurang-kurangnya satu jam sebelum senaman yang dirancang anda. Ini memberi masa badan anda cukup untuk menghadamkan makanan, supaya anda mempunyai tenaga untuk bersenam. Anda juga perlu makan sesuatu dalam jumlah yang kecil, contohnya makan kuantiti buah-buahan secara sederhana adalah baik selepas latihan bina badan.
💪 Tambah jumlah karbohidrat dalam diet anda.
Anda mungkin pernah mendengar orang yang ambil makanan berkarbohidrat tinggi sebelum dan selepas senaman. Karbohidrat memberi badan anda lebih banyak tenaga dan menggantikan nutrien yang hilang semasa senaman anda.
💪 Lebihkan sumber protein dalam makanan anda.
Sebaik-baiknya, anda mahu makan sumber protein tanpa lemak apabila anda cuba untuk membina otot. Ayam, ikan dan daging adalah pilihan yang terbaik untuk pembina badan. Protein shake juga elok digunakan untuk membina otot.
💪 Makan banyak buah-buahan dan sayur-sayuran.
Buah & sayuran menyediakan tubuh anda dengan vitamin dan nutrien yang mencukupi semasa anda membuat latihan bina badan yang berat untuk menambahkan pembesaran otot.
Tips Tambahan Yang Penting!
💪 Jangan lupa untuk minum air yang banyak semasa dan selepas senaman angkat berat. Dehidrasi @ kekurangan air dalam badan boleh menimbulkan risiko kesihatan yang serius.
💪 Anda juga boleh mencari & menggunakan sumber vegetarian untuk keperluan protein pada tubuh anda. Anda boleh menggunakan sumber tumbuh-tumbuhan untuk protein dan juga telur.
Boleh dapatkan set protein shake untuk bina badan dari kami.
WhatsApp "PROTEIN" ke 012-937 8235

Saturday, December 26, 2015

Tips banyakkan susu badan

Bagi wanita yang baru melahirkan,pastinya ada keinginan untuk menyusukan bayi sehingga 2 tahun. Tetapi tidak semua bernasib baik,ada yang hanya dapat menyusu bayi hanya selama dalam tempoh berpantang.
Sebenarnya susu badan boleh jadi meriah dan semua ibu boleh menyusu bayi sehingga 2 tahun. Disini kami berbesar hati berkongsi serba sedikit tips untuk memperbanyakkan susu badan.
Tips Menghasilkan Lebih Banyak Susu
1. Perhatikan cara penyusuan. Betulkan posisi dan lekapan sekiranya bayi tidak melekap dengan betul. Posisi dan lekapan yang betul akan mengembalikan aliran susu ibu.
2. Menyusukan bayi dengan lebih kerap. Penyusuan lebih kerap terutamanya pada hari-hari terawal kelahiran akan membantu penghasilan lebih banyak susu ibu.
3. Pastikan bayi disusukan setiap dua hingga tiga jam dan mengikut yang dikehendaki oleh bayi.
4. Pada waktu malam pula, pastikan jarak menyusu tidak melebihi empat hingga lima jam.
5. Semakin kerap bayi disusukan bermakna lebih isyarat yang dihantar kepada badan untuk menghasilkan lebih banyak susu.
6. Mengosongkan payudara antara sesi penyusuan amat penting agar protein perencat susu ibu tidak terkumpul di dalam payudara dan menyebabkan susu berkurangan.
7. Mengosongkan payudara selepas sesi penyusuan adalah salah satu cara yang sangat berkesan bagi meningkatkan penghasilan susu ibu.
8. Memerah selepas sesi penyusuan memang memberikan hasil yang tidak banyak, namun, badan mendapat syarat bahawa lebih banyak susu yang diperlukan.
9. Untuk mengumpul stok susu yang banyak, perahlah selepas sejam sesi penyusuan.
10. Mengurut payudara dapat memberikan stimulasi yang hebat kepada payudara untuk menghasilkan susu.
11. Ransangan pada puting ibu dapat menggalakkan refleks ejeksi susu (let down reflex) dan lebih banyak susu dapat dikeluarkan daripada payudara.
Selain daripada tips & trick di atas, ibu juga perlu makan makanan seimbang, minum air mencukupi iaitu sekurang-kurangnya 8 gelas sehari dan boleh mengambil makanan, suplemen dan ubatan penggalak susu.
Antara makanan penggalak susu yang boleh diamalkan adalah lobak putih, sup betik, kurma, soya, sayur-sayuran hijau, longan kering, herba seperti fenugreek, milk thistle, alfalfa dan macam-macam lagi. Walaupun tidak banyak kajian saintifik yang dijalankan, tetapi ia sudah diamalkan secara turun temurun. Bagi ubat-ubatan pula, antaranya adalah Metoclopromide (Reglan) dan Domperidone (Motilium).
Tanda Bayi Mendapat Cukup Susu Ibu
👶🏻 Bayi kelihatan kenyang dan tenang selepas menyusu. Biasanya bayi akan tertidur dan melepaskan sendiri payudara ibu.
👶🏻 Kulit bayi tegang dan lembap.
👶🏻 Berat bayi bertambah mengikut umur iaitu 0-4 bulan purata kenaikan 170 gram, 4-6 bulan 130 gram, dan 6 hingga setahun adalah 60-110 gram.
👶🏻 Kekerapan kencing dan membuang air besar mencukupi seperti rajah di bawah.
👶🏻 Payudara ibu penuh menjadi lembik apabila bayi selesai menyusu.
👶🏻 Ibu berasa haus dan berpeluh selepas sesi penyusuan susu ibu.
Saya nak kongsi makanan tambahan yang saya dan ramai ibu-ibu bekerjaya di luar sana amalkan. Cara makan yang mudah, berkesan serta selamat untuk bayi. Namun perlu diingatkan,walaupun ibu mengambil Set Ibu Menyusu ni dan apa jua makanan, herba, suplemen atau ubat yang untuk membanyakkan susu ibu, perlu ditekankan bahawa ia bukanlah “ubat ajaib” yang memberi kesan serta merta. Konsep supply & demand perlu dipatuhi. Apa jua yang ibu makan tidak akan memberi kesan sekiranya ibu tidak menyusu dan mengosongkan payudara dengan lebih kerap dan efektif. Diharap tips dan info ini membantu ibu untuk menjayakan penyusuan susu ibu.
Untuk dapatkan set menggalakkan susu badan,boleh WhatsApp "BF" ke 012-937 8235